Kød indhyllet i kød og gammel sovs

Her kommer der lige en resteopskrift, i hvert fald delvist. Vi havde en svinemørbrad liggende i fryseren, hvor der også var en pose brun sovs at finde. Men det var ikke hvilken som helst brun sovs! Jonas fra Fars køkkenskole har lært mig at lave den, og jeg synes faktisk den er rigtig god. Det kan måske også hænge sammen med mine jyske aner - jyder kan jo godt lide brun sovs. Den er ret simpel at lave, efter min mening faktisk lidt nemmere end en traditionel sovs. Opskriften kommer længere nede.
I køleskabet lå nogle gamle, runkne og egentlig lidt uappetitlige gulerødder. Men med mindre, der er mug på eller er dårlige/rådne, kan de sagtens bruges til ovnstegning, mos eller andet, hvor de får en gang varme. Det samme med kartofler og selleri, men de var nu begge lidt friskere denne gang.
Der var også noget bacon i køleskabet, og sådan en pakke kunne jo lige passende nå rundt om mørbraden. Så har man svin med en frakke af svin, herligt!
Det skal du bruge, 4 pers.

Mørbrad
1 svinemørbrad
1 pakke bacon
1 håndfuld friske krydderurter (fx salvie og basilikum)
2 fed hvidløg, presset
1 rød chili, finthakket

Ovnstegte rodfrugter
8 kartofler
4 skiver knoldselleri
4 gulerødder
1 spsk olie
1 spsk balsamico
2 tsk tørret estragon eller tilsvarende frisk
Friskkværnet peber

Sovs
Følgende er ud fra min hukommelse, da jeg ikke fik skrevet ned, hvad jeg gjorde, så der må man selv vurdere, hvornår det er en god sovs.

1 blomkålshoved
Koncentreret kalve-, hønse- eller grøntsagsfond/bouillonterning
Balsamico, worcestershiresauce, engelsk sauce eller andet smagsgivende
2,5 dl creme fine 7% eller lign.
Evt. madkulør

Sådan gør du

Skær de rensede rodfrugter ud i tern på ca. 2 cm på hvert led. Put dem i en frysepose sammen med olie, balsamico, estragon og friskkværnet peber. "Massér" rodfrugterne i posen, så det hele blandes godt sammen. Kom dem i en bradepande med bagepapir og steg dem i ovnen på 200 grader i omkring 45 minutter.


Gammel sovs = god sovs!
Puds mørbraden og læg baconet skråt på et skærebræt, som på billedet ovenfor. Bred krydderurter, chili og hvidløg ud på baconet og rul mørbraden ind i det. Læg den i et ildfast fad, som stilles ind 25-30 minutter før servering (200 grader). Brun evt. baconet under grill til sidst - eller, hvis man som mig ikke har grill i ovnen, kan man bruge en gasbrænder.

Sovsen laves ved at skære blomkålen ud i store buketter, som skylles. Brug gerne lidt af stilken. Kog blomkålen i 6-7 minutter. Si vandet fra og gem 1/4 liter af det i en skål. Kom bouillonen/fonden heri. Kom blomkålen tilbage i gryden sammen med det meste af fonden/bouillonen. Blend det, så det bliver flydende og smag til med balsamico/worcestershire sauce eller lign. Kog det igennem, så smagen samler sig. Tilsæt til sidst creme fine, kog det igennem og juster farven med madkulør. Hvis det er for tykt, kan resten af fonden/bouillonen bruges.


Ja, nogle gange får man altså ikke lige taget et billede, før der er spist af sagerne...Etiketter: , , ,