Runes rødkål

Så er vi jo i julemåneden, hvor man får flæskesteg og alt mulig andet godt. Til noget af det hører rødkål, og det er enormt nemt at lave det selv. Det smager både bedre end det meste købte, er billigere, og du kan sætte dit eget præg på. Jeg kan godt lide den lidt fintsnittet, men den kan også være mere grov, og den kan smages til med mange forskellige krydderier. Her har jeg brugt kanel, stjerneanis, nelliker og peber. Desuden har jeg brugt solbærsaft og lidt dadelbalsamico.
Resultatet blev en lidt mere syrlig rødkål end den, man køber, men det synes jeg egentlig er meget lækkert. Den vil helt sikkert give et godt modspil til den fede flæskesteg, vi skal have den til i morgen aften. Surheden kan dog justeres med lidt mere sukker.


Det skal du bruge
Basisvarer

Sådan gør du

  1. Knus stjerneanis, peberkorn og nelliker let i en morter og kom dem sammen med kanelstænger i et langt tefilter og bind knude på eller i et kaffefilter og bind bomuldssnor om.
  2. Kom krydderierne i en gryde med solbærsaft, eddike, balsamico, sukker og salt og tænd blusset.
  3. Snit rødkålen, som du vil have den - fin eller grov, i strimler eller i stykker osv. Kom kålen i gryden undervejs, så sparer du lidt tid, mens den står og varmer på blusset.
  4. Bring gryden i kog. Rødkålen afgiver væske, når den falder sammen, så bare rolig - der skulle være nok væde! Ellers spæd op med mere eddike og sukker.
  5. Kog rødkålen i ca. 1 time - så er der stadig lidt bid. Mindsk eller øg tiden, hvis du vil have en anden konsistens. Pas på, at kaffe-/tefiltret ikke går i stykker, når du rører rundt!
  6. Ca. 10 minutter inden rødkålen er kogt færdig, koges der vand i en elkedel for at skolde sylteglassene. Hold om glassene ved låget med et viskestykke og ryst/hæld det kogende vand rundt i glassene. Det kan godt sprøjte, selvom låget er lukket, så pas på.
  7. Kom den kogende rødkål i glassene, fx med en suppeske. Tryk det godt sammen i glasset med en ske eller grydeske, så lagen dækker helt op til toppen. Luk glassene med det samme, så bliver holdbarheden bedst.
  8. Stil rødkålene til afkøling på bordet eller i vindueskarmen og bagefter i køleskabet eller et koldt sted.

Hvad bruger du rødkål til? Skriv din favoritret at få rødkål til i kommentarfeltet.

Etiketter: ,