En tur i mormorkøkkenet: Kåldolmere

Man må jo ikke glemme de gamle retter, så menuen stod kåldolmere med ris og bagte, karamelliserede gulerødder i går. En simpel, velsmagende ret, som dog drillede lidt i starten :-)
Selvom det er en traditionel ret, blev den lavet med en lidt mere moderne snit.

Ingredienser (3-4 pers):


Og madsnor (bomuld)!

Fremgangsmåde:
Kød, løg, mælk, mel, æg, chili, oregano, salt og peber sammen til en fars og stil den i køleskabet ca. en halv time - gerne mere.
Gulerødderne skrælles og skæres over på langs, så de er ca. en cm tykke. Put dem i en plasticpose sammen med balsamico og sukker, ryst godt, og bag dem i ovnfast fad eller bradepande ved 220 g indtil de er møre og karamelliserede. Det tager omkring 30-40 minutter.
En lidt større gryde havde vist været bedre...
I mellemtiden fjernes de yderste blade, og hvidkålshovedet koges i vand uden salt i 4-5 minutter. Gem kogevandet. Herefter pilles forsigtigt 10 blade af. Eventuelt skal hvidkålshovedet koge en gang mere, for at det kan lade sig gøre at få alle 10 af. Resten af hvidkålen kan gemmes i køleskabet i en plastikpose til endnu en gang mad - coleslaw, suppe, you name it.
Fordel farsen ligeligt i de 10 hvidkålsblade og luk dem sammen med kødsnoren. 
Inden dolmerne steges, sættes ris til at koge. Ca. 20 minutters kogetid (skru ned på mindste blus, når det koger, og lad låget blive på gryden).
Dolmerne steges på begge sider i olie - evt. ad to omgange eller på to pander. De skal steges brune, 3-4 minutter på hver side. Pas på med at salte dem for meget, ellers kan saucen blive ret salt. Herefter lægges de alle i en sauterpande eller en gryde, og der hældes 3 dl kogevand fra kålen ved. Det skal nu simre under låg i ca. 10-15 minutter, hvorefter dolmerne tages op.
Væsken i panden/gryden jævnes med Maizena. Den har også godt af lidt fløde, hvis man har det stående. Vupti, så er der sauce :-)

Skær snoren af dolmerne, og anret dem fx med gulerødderne ovenpå risene - og en skefuld sauce hen over.Etiketter: , ,